Objavljena nova lista najvećih dužnika za PDV

Nova lista dužnika državi po osnovu PDV-a u Bosni i Hercegovini nije ponudila velike promjene u vrhu.

Iste kompanije i dalje su ”lideri” na ovoj neslavnoj ljestvici, a izmijenjeni su iznosi novca koje duguju državi. Na listi objavljenoj jučer, na vrhu je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, slijedi МБ – КЕКЕРОВИЋ д.о.о. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Prema listi s podacima zaključno s januarom 2018. godine, najveći dužnik državi po osnovu PDV-a je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, a slijede МБ – КЕКЕРОВИЋ д.о.о. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Kako piše u pojašnjenju UIO, nakon što je 01. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, prvi od uspostave Uprave za neizravno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uvjeti za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, trošarine i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UNO i Upravnog odbora UNO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

U nastavku pogledajte kompletnu listu dužnika Bosni i Hercegovini po osnovu PDV-a.

Na spisku imaju firme iz Teslića…

Dunici za PDV u BiH februar 2018.